Op 11 september richtte de minister een brief aan de Federale Raad voor Verpleegkunde.

Ze kreeg vanuit de gezondheidszorgsector ondubbelzinnige signalen dat de huidige reglementering van het beroep zorgkundige aan herziening toe is.

De lijst met handelingen die zorgkundigen mogen stellen, is erg beperkt en zou uitgebreid kunnen worden met het oog op een betere ondersteuning van de verpleegkunde.

Om die reden vraagt de minister het advies van de FRV omtrent een actualisatie van de erkenningscriteria, de competenties en de handelingen van de zorgkundige.

Hierbij dient rekening gehouden te worden met het feit dat de zorgkundige onder toezicht van een verpleegkundigen (en in de toekomst mogelijks onder toezicht van andere gezondheidszorgbeoefenaars) werkt. In functie van de gezondheidstoestand van de patiƫnt, zou de verpleegkundige de graad van autonomie kunnen bepalen waarbinnen de zorgkundige handelt.

Daarnaast dient rekening gehouden te worden met de mogelijke overgangsbepalingen voor zorgkundigen zoals we deze vandaag kennen.

Ze vraagt hierbij om eveneens beroep te doen op de Technische Commissie Verpleegkunde.

Ze verwacht het advies hierover in januari 2018.

Als BEFEZO zijn we bezorgd hierover.

We hadden graag gezien dat niet enkel de leden van de FRV en de TCV een advies konden uitbrengen.

Deze adviesorganen bestaat immers hoofdzakelijk uit verpleegkundigen die de beroepsorganisaties en gespecialiseerde beroepsorgansiaties voor verpleegkundigen vertegenwoordigen.

We doen een oproep om ook rekening te houden met het advies die wij formuleerden vanuit BEFEZO.

We doen tevens een oproep om de brede sector waar zorgkundigen tewerkgesteld worden te betrekken bij deze hervorming.

We blijven vanuit BEFEZO heel nauwgezet het dossier opvolgen binnen de FRV.